Deze stoffen worden verboden: alles over de nieuwe designerdrugswet

De Eerste en Tweede Kamer hebben ingestemd met een nieuwe wetgeving rondom designerdrugs. Dit besluit brengt grote veranderingen met zich mee voor de handel, productie en het bezit van deze stoffen in Nederland. Maar wat houdt deze wet precies in? Welke stoffen worden verboden en wat betekent dit voor de toekomst? In dit blog leggen we je alles haarfijn uit. Daarnaast bespreken we de impact op Nederland, de kritiek op deze wet en mogelijke alternatieven.

Wat houdt de nieuwe designerdrugs wetgeving precies in?

Kort samengevat: nadat eerder de Tweede Kamer akkoord ging, heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met een verbod op nieuwe psychoactieve stoffen, beter bekend als designerdrugs of research chemicals. Dit verbod plaatst complete groepen van stoffen met vergelijkbare chemische structuren onder de Opiumwet onder een speciale lijst: Lijst 1A. Daardoor worden diverse veelgebruikte designerdrugs in één keer bij voorbaat verboden, ongeacht hun precieze samenstelling. Voorheen werd er per stof gekeken naar de schadelijkheid en of deze onder een Opiumlijst geplaatst moest worden. De nieuwe regelgeving treedt op 1 juli 2025 in werking.

Onze producten worden niet verboden per 1 juli 2025!

Wit research chemical poeder uitgestrooid op tafel met vurige achtergrondverlichting

Deze stoffen worden verboden door de nieuwe wet:

Er wordt in het nieuwe wetsvoorstel gesproken over 3 stofgroepen die aan de Opiumwet worden toegevoegd. Deze stofgroepen designer drugs komen dan op een eigen Opiumlijst, genaamd Opium Lijst 1A

De 3 stofgroepen die verboden worden:

  1. Synthetische cannabinoïden
  2. Fentanylen
  3. Fenetylamines; waar cathinonen, amfetamines en benzofurans

Bekijk hier de complete lijst van álle stoffen die verboden zullen worden.

Het doel van research chemicals is om wetenschappers te helpen bij het begrijpen van hoe verschillende chemische verbindingen werken in het menselijk lichaam en om nieuwe therapeutische middelen te ontwikkelen. Deze stoffen worden vaak gemaakt door kleine aanpassingen aan bestaande drugs, waardoor ze niet onder de huidige wetgeving vallen. De stoffen krijgen een eigen ‘design’, daar komt de term designer drugs dus ook vandaan. Er zijn veel verschillende soorten designer drugs.

Een van de redenen waarom research chemicals zo populair zijn, is hun potentieel om nieuwe psychoactieve stoffen te creëren die de effecten van klassieke drugs nabootsen of zelfs verbeteren. Echter, omdat deze stoffen vaak onvoldoende onderzocht zijn, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik ervan.

Veelgestelde vragen over de nieuwe designerdrugswet

De wet zorgt ervoor dat de verkoop en distributie van de 3 specifieke groepen designer drugs en NPS verboden is. Er zal op dezelfde manier als bij traditionele drugs zoals XTC, cocaïne en heroïne worden gehandhaafd.
Per 1 juli 2025, aankomende zomer, worden deze 3 stofgroepen verboden.

Tot 1 juli mogen deze 3 stofgroepen nog vrij verhandeld worden voor onderzoeksdoeleinden. 

De impact van het designer drugs verbod op Nederland

De impact van deze wetgeving is groot, vooral voor de e-commerce industrie die onderzoek naar chemische stoffen aanbiedt. De handel in deze stoffen, die nu via websites met een officiële inschrijving bij de KvK wordt gedaan, wordt moeilijker te controleren en te reguleren als zij dit niet meer mogen. De wetgeving zorgt ervoor dat stoffen die eerst in de “grijze zone” opereerden nu onmiddellijk verboden kunnen worden. Er zal dan een heel ander kaliber verkoper aan te pas komen. Dit zullen bedrijven zijn zonder een KvK inschrijving ;)…

Wit kristalachtig poeder in een futuristisch laboratorium met lichtgevende accenten

Research chemicals kopen?

Discrete verzending

Neutraal verpakt, zonder merk- of productnamen. Jouw privacy staat altijd voorop.

Snelle levering

Binnen 24u verzonden, je pakje past altijd door de brievenbus. Dus thuis blijven hoeft niet.

Laboratorium getest

Alles wordt getest in onafhankelijke laboratoria om zuiverheid en kwaliteit te garanderen.

Waarom de nieuwe wetgeving als 'zinloos' wordt gezien

Er is ook kritiek op de wetgeving. Sommigen zien het als een symboolmaatregel die weinig effect heeft op de beschikbaarheid van designer drugs. Het argument is dat zodra bepaalde stoffen verboden worden, er alternatieve stoffen opduiken die dezelfde effecten hebben, maar net buiten de wet blijven. Dit zou betekenen dat de wetgeving alleen maar tijdelijke effecten heeft en dat de markt voor designer drugs altijd zal blijven bestaan, zij het in een andere vorm. Echter wordt dit wel lastiger, dan wel onmogelijk, door het verbieden van gehele groepen.

Critici noemen het “symboolpolitiek” omdat de wet nauwelijks ingaat op de onderliggende vraag naar deze stoffen. Door simpelweg stoffen te verbieden, wordt het probleem volgens hen niet opgelost. In plaats daarvan zou er meer focus moeten liggen op voorlichting en preventie. Volgens critici blijven mensen op zoek naar chemicaliën en zullen zij genoodzaakt zijn om over te stappen naar de zwarte markt met ’traditionele’ chemicaliën.

Alternatieven voor de verboden stoffen: wat gebeurt er na het verbod?

Groepen zoals tryptamineslysergamides of arylcyclohexylaminen zijn voor nu nog uitgesloten. Echter betekent dit niet dat dit voor altijd zo zal zijn. De tijd zal het leren…

Grijp je kans nu nog door te profiteren van zuivere, laboratorium geteste en transparante paddodruppels!

Zinvol beleid of symboolpolitiek?

Het voorstel voor een verbod op stofgroepen is gebaseerd op aannames en veronderstellingen zonder ondersteuning door feiten of wetenschappelijk onderzoek. Uit een studie, uitgevoerd op verzoek van de Kamer, blijkt dat zo’n verbod ineffectief is. Wetenschappers wijzen erop dat in buurlanden met vergelijkbare maatregelen dit beleid juist heeft geleid tot een toename van drugsgebruik, meer incidenten en een groeiende illegale markt. Ook in Nederland is de vraag naar 3-MMC gestegen sinds het verbod op de drug. Ook de vergiftigingen van 3-MMC zijn toegenomen.

Daarnaast benadrukken deze wetenschappers dat het gebruik van designerdrugs in Nederland zeer beperkt is en dat er nauwelijks problemen mee zijn. Er is dan ook geen inhoudelijke reden om zo’n verbod in te stellen, behalve druk vanuit buitenlandse partijen en emotioneel geladen verzoeken vanuit de politie.

De huidige strijd tegen drugs kost de samenleving al zo’n 4 miljard euro per jaar. Het invoeren van een stofgroepenverbod zou deze uitgaven nog verder laten stijgen en extra beslag leggen op de capaciteit van de politie, het Openbaar Ministerie, het Nederlands Forensisch Instituut en de rechterlijke macht — instellingen die nu al kampen met personeelstekorten en capaciteitsproblemen.

Magic Drops - 2ml
Magic Drops
Klanten geven ons 4,75/5

Paddodruppels kopen?

Probeer onze Magic Drops,
hét alternatief voor paddo druppels
Winkelwagen

Paddo Druppels

Wij zijn een jong bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van research chemicals. Wij werken met uitsluitend laboratoriumgeteste producten.

Copyright 2025 © Paddodruppels 

Leeftijdscontrole

Hierbij bevestig ik dat ik ouder dan 18 jaar ben.